U bezoekt onze site met een verouderde browser. Dit kan ervoor zorgen dat de website niet optimaal werkt. Bezoek daarom onze site met een andere browser
Door een technische storing is het op dit moment niet mogelijk om een account aan te maken.
Excuses voor het ongemak.

Eurocodes

Normen voor constructieve veiligheid van nieuwbouw

Europese normen constructieve veiligheid

De Eurocodes zijn internationaal gezien de meest complete serie normen voor het ontwerpen en toetsen van bouwconstructies op constructieve veiligheid. Bij de Eurocodes gaat het om het beoordelen van nieuwe bouwconstructies. Het Bouwbesluit verwijst voor de constructieve veiligheid van nieuwbouw naar de Eurocodes (ze vervangen, sinds de ingang van Bouwbesluit 2012, de TGB-normen.) De Eurocodes bieden meer flexibiliteit en ruimte aan de constructeur.

Eurocodes in het kort

Eurocodes zijn de Europese normen voor het toetsen van de constructieve veiligheid van alle mogelijke bouwconstructies: van gebouwen tot bruggen. Alle Europese lidstaten hebben hun nationale normen voor constructieberekeningen ingetrokken. In Nederland zijn de TGB-normen ingetrokken.

De lidstaten hebben de Eurocodes in hun nationale bouwregelgeving opgenomen. Met de Eurocodes kunnen Nederlandse partijen dan ook makkelijker opereren op de Europese markt dan voorheen. Ook bieden de Eurocodes ruimte om bepaalde aspecten die het veiligheidsniveau regelen, per land in te vullen in een Nationale Bijlage. Het in Nederland gehanteerde veiligheidsniveau blijft in principe ongewijzigd dankzij de Nationale Bijlagen.

Uitgangspunten Eurocodes

  • uniforme berekeningsmethoden voor constructieve veiligheid;
  • harmonisatie van rekenmethoden voor constructieve bouwproducten;
  • de mogelijkheid van Europese aanbestedingen.

Wettelijk kader

Huidige bouwregelgeving
Het huidige Bouwbesluit verwijst voor de constructieve veiligheid van nieuwbouw naar de Eurocodes en de bijbehorende Nationale Bijlagen.

Voor de constructieve veiligheid van bestaande bouw en verbouw, wordt verwezen naar de NEN 8700-serie.

Wilt u weten welke Eurocodes, Nationale Bijlagen en  en andere constructieve veiligheidsnormen zijn aangewezen? Ga dan naar het thema Bouwbesluit.

Toekomstige bouwregelgeving
Met de invoering van de Omgevingswet, naar verwachting per 1 januari 2022, vervalt het huidige Bouwbesluit 2012 en worden de technische bouwvoorschriften opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Meer informatie? Ga naar het thema Omgevingswet


Nationale Bijlagen

De Eurocodes kennen een Europees en een nationaal deel. Alle lidstaten van de EU hebben zich geconformeerd aan het overnemen van de Eurocodes om zo de weg vrij te maken voor een goed functionerende binnenmarkt. Toch kan het noodzakelijk zijn om bepaalde parameters in te vullen op basis van regionale gebruiken, klimaat of geologie. Ook mag ieder land zijn eigen veiligheidsniveau bepalen.

De Eurocodes bieden dus de ruimte om bepaalde aspecten die het veiligheidsniveau regelen per land, in te vullen in een Nationale Bijlage.

De Nationale Bijlagen (NB) zijn dus aanvullende documenten waarin de nationaal gemaakte keuzes zijn vastgelegd.   

De Eurocodes en Nationale Bijlagen eenvoudig uitgelegd
Bekijk hiernaast een korte video met een duidelijke uitleg over deze constructieve veiligheidsnormen en o.a. de relatie met de bouwregelgeving en de aankomende herziening. 


Altijd actuele Eurocodes

Wilt u altijd beschikken over de actuele Eurocodes?
Kies dan voor een abonnement op NEN Connect.

Er zijn verschillende standaardpakketten van normen beschikbaar:

  • NEN Connect Eurocodes Gebouwen Totaal
  • NEN Connect Eurocodes Gebouwen Basis
  • NEN Connect Eurocodes Gebouwen Staal
  • NEN Connect Eurocodes Gebouwen Beton-metselwerk
  • NEN Connect Eurocodes Gebouwen Metselwerk
  • NEN Connect Eurocodes Gebouwen Hout
  • NEN Connect Eurocodes Bruggen

Uiteraard is maatwerk ook mogelijk.

Meer informatie over NEN Connect

Please accept marketing-cookies to watch this video.

(Tip: Beweeg met uw muis over de video en zet rechtsonderin het geluid van de video aan. Of bekijk de video in een ander tabblad.)

Webinars

NEN Webinars over de nieuwe Eurocodes
Sinds 2016 wordt hard gewerkt aan de herziening van de Eurocodes. Bent u benieuwd naar de belangrijkste aanpassingen op hoofdlijnen en de planning? 

Kijk hier het webinar 'Nieuw tijdperk Eurocodes' terug.

NEN SC7 ISSMGE webinars Eurocode 7 Geotechnic desing

De webinars en presentaties over eurode 7 zijn onder de volgende link terug te vinden.

Bijeenkomst Nederlandse deelnemers in Taakgroepen van Eurocode 7 “Geotechnical Design” d.d. 2 november 2021

Nederland levert een grote bijdrage aan de verschillende Taakgroepen die werken aan de nieuwe generatie Eurocode 7. Op deze bijeenkomst zijn de bevindingen en activiteiten in de verschillende Taakgroepen met elkaar gedeeld. Op deze manier is iedereen op de hoogte van het totale werk aan de Eurocode en kan men elkaar onderling makkelijker bereiken.

De presentaties die gebruikt zijn bij deze bijeenkomst zijn te bekijken via deze link

Overzicht Eurocodes

De Eurocodes zijn verdeeld zijn per thema. 

  • NEN-EN 1990-serie (Eurocode 0): Grondslagen
  • NEN-EN 1991-serie (Eurocode 1): Belastingen op constructies
  • NEN-EN 1992-serie (Eurocode 2): Betonconstructies
  • NEN-EN 1993-serie (Eurocode 3): Staalconstructies
  • NEN-EN 1994-serie (Eurocode 4): Staal-betonconstructies
  • NEN-EN 1995-serie (Eurocode 5): Houtconstructies
  • NEN-EN 1996-serie (Eurocode 6): Constructies van metselwerk
  • NEN-EN 1997-serie (Eurocode 7): Geotechnisch ontwerp
  • NEN-EN 1998-serie (Eurocode 8): Aardbevingsbestendige constructies
  • NEN-EN 1999-serie (Eurocode 9): Aluminiumconstructies

Let op:

  • Elke Eurocode bevat subdelen en Nationale Bijlagen.
  • Voor gebouwen en bruggen zijn er aparte Eurocodes die bovenstaande structuur volgen. Elke serie bevat meerdere delen en Nationale Bijlagen.

 

Herziening Eurocodes

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe generatie Eurocodes. Verwachting is dat deze in 2023/2024 beschikbaar zijn. Dit is hét moment om mee te doen en deze nieuwe generatie vorm te geven. 

 

Werk mee 
Wilt u invloed hebben op de nieuwe Eurocodes? Dat kan zeker.

Lees meer

In Europa zijn de technische commissies bezig met het aanpassen en opstellen van vele verschillende Eurocodes. De vraag is “Hoe kan ik invloed hebben op wat er in de Eurocodes komt te staan?”

Het lijkt misschien of die technische commissies ver weg staan, maar in de commissies zitten Europeanen, net als uzelf. In Nederland is een commissie die de Europese Technische commissie begeleidt. Er gaat dan ook iemand vanuit Nederland naar de Europese technische commissie  en die toelicht welke standpunten er in Nederland zijn ten aanzien van de technieken. Hoe kunt u invloed hebben? Geef uw standpunt aan bij de Nederlandse commissie! Daar wordt bekeken of uw inbreng het Europese overleg verder kan helpen.

Wanneer kunt u invloed hebben en waarbij dan? Bij het opstellen zijn een aantal stappen: de aanvang, het opbouwen, de commentaarperiode en de vrijgave voor publicatie.

  • Bij aanvang wordt altijd nagegaan of er experts vanuit Nederland zijn – zoals u, die mee willen doen in Europa.
  • Bij het opbouwen komt er een discussie op gang tussen de Europese technische commissie en de Nederlandse over hoe methoden het beste in de norm kunnen worden opgenomen, U kunt dan ook lid worden bij de Nederlandse commissie.
  • Zodra er een definitieve werkversie wordt er commentaar gevraagd aan de landen, waarbij de Nationale commissie experts en stakeholders raadpleegt. U kunt dan ook aangeven waar u de norm zou willen aanpassen om deze beter toepasbaar te maken.
  • Tot slot volgt de vrijgave (de formal vote) waarin de Nederlandse commissie na afweging van de Nederlandse belangen aangeeft of ‘ja’ kunnen zeggen tegen de norm.  Ook in die laatste fase zullen experts en belanghebbenden geraadpleegd worden maar er kunnen dan geen inhoudelijke wijzigingen meer plaats vinden.

Wilt u meedoen? Neem contact op met NEN en we lichten u graag het een ander toe.

Werk ook mee aan goede afspraken voor constructieve veiligheid

Praat mee 

Bij het maken van goede afspraken zijn er verschillende partijen nodig. En NEN is een organisatie die daarvoor kan zorgen. Dat doen we immers al meer dan 100 jaar. Zo brengen we verschillende partijen bij elkaar in een commissie om afspraken te maken over allerlei onderwerpen, dus ook voor het onderwerp ‘Constructieve veiligheid’. In de commissies zitten verschillende organisaties en instellingen die dus afspraken maken over allerlei onderwerpen rondom bijv. Eurocodes. Benieuwd hoe uw organisatie kan meedoen in de commissie óf hoe de commissie eruit ziet?
Ontdek de mogelijkheden

Vragen over Eurocodes?
constructieveveiligheid@nen.nl
Met verschillende partijen werken we in Europees verband aan de nieuwe generatie Eurocodes.
Mark LurvinkConsultant NEN
Bekijk het overzicht van de Eurocodes

 Bekijk hieronder welke normcommissies er zijn op het gebied van Eurocodes

Relevante normcommissies

Normcommissie
TGB Basiseisen en belastingen
De normsubcommissie behandelt de constructieve betrouwbaarheid van bouwwerken. Zij richt zich daarbij voornamelijk op de bepaling van de belastingen, toelaatbare vervormingen en algemene bepalingen.
Vakgebied:Bouw
Normcommissie
TGB Plenair
Deze normcommissie behandelt alles wat te maken heeft met constructieve betrouwbaarheid (het niet instorten) van bouwwerken
Vakgebied:Bouw
Normcommissie
TGB Steenconstructies
Ontwerp en berekening van ongewapende en gewapende steenconstructies, en (neven) producten benodigd voor het vervaardigen van metselwerk en de afwerking van metselwerk
Vakgebied:Bouw
Bekijk de NEN trainingen in bouwsector
Cedeo* erkend
Dicht bij de bron
Trainingen door experts

Veelgestelde vragen over Eurocodes

Wat zijn de Eurocodes?

De Eurocodes zijn Europese normen, die regels bevatten voor het constructieve ontwerp en berekening van bouwconstructies.

Voor wie zijn de Eurocodes van toepassing?

Eurocodes zijn bedoeld voor bedrijven / organisaties die werken aan de constructieve veiligheid van bouwwerken, zoals (gespecialiseerde) architecten- en ingenieursbureaus, bouwtechnische ontwerp- en adviesbureaus, bouw- en aannemersbedrijven in de B+U en GWW, woningcorporaties, diensten Bouw- en Woningtoezicht van gemeenten, producenten en toeleveranciers.

Wat is de relatie tussen de Eurocodes en de NEN 8700-serie?

Voor constructieve veiligheid verwijst het Bouwbesluit in het geval van nieuwbouw naar Eurocodes en in het geval van bestaande bouw of verbouw, naar de NEN 8700-serie

Wat zijn de Eurocodes voor gebouwen?

Eurocode 0: Grondslagen

  • NEN-EN 1990 Eurocode 0: Grondslagen van het constructief ontwerp
  • NEN-EN 1990 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 0: Grondslagen van het constructief ontwerp

Eurocode 1: Belastingen op constructies

  • NEN-EN 1991-1-1 Eurocode 1: Dichtheden, eigen gewicht, opgelegde belastingen
  • NEN-EN 1991-1-1 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Dichtheden, eigen gewicht, opgelegde belastingen
  • NEN-EN 1991-1-2 Eurocode 1: Belastingen bij brand
  • NEN-EN 1991-1-2 NB:Nationale bijlage bij Eurocode 1: Belastingen bij brand
  • NEN-EN 1991-1-3 Eurocode 1: Sneeuwbelastingen
  • NEN-EN 1991-1-3 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Sneeuwbelastingen
  • NEN-EN 1991-1-4 Eurocode 1: Windbelastingen
  • NEN-EN 1991-1-4 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Windbelastingen
  • NEN-EN 1991-1-5 Eurocode 1: Thermische belasting
  • NEN-EN 1991-1-5 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Thermische belasting
  • NEN-EN 1991-1-7 Eurocode 1: Buitengewone belastingen (botsing, explosie)
  • NEN-EN 1991-1-7 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Buitengewone belastingen (botsing, explosie)

Eurocode 2: Betonconstructies

  • NEN-EN 1992-1-1 Eurocode 2: Algemene regels en regels voor gebouwen voor betonconstructies
  • NEN-EN 1992-1-1 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 2: Algemene regels en regels voor gebouwen voor betonconstructies
  • NEN-EN 1992-1-2 Eurocode 2: Betonconstructies bij brand
  • NEN-EN 1992-1-2 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 2: Betonconstructies bij brand

Eurocode 3: Staalconstructies

  • NEN-EN 1993-1-1 Eurocode 3: Algemene regels en regels voor gebouwen voor staalconstructies
  • NEN-EN 1993-1-1 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Algemene regels en regels voor gebouwen voor staalconstructies
  • NEN-EN 1993-1-2 Eurocode 3: Staalconstructies bij brand
  • NEN-EN 1993-1-2 Nationale bijlage bij Eurocode 3: Staalconstructies bij brand • NEN-EN 1993-1-8 Eurocode 3: Aanvullende regels voor verbindingen
  • NEN-EN 1993-1-8 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Aanvullende regels voor verbindingen
  • NEN-EN 1993-1-10 Eurocode 3: Aanvullende regels voor taaiheid en eigenschappen in dikterichting
  • NEN-EN 1993-1-10 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Aanvullende regels voor taaiheid en eigenschappen in dikterichting

Eurocode 4: Staal-betonconstructies

  • NEN-EN 1994-1-1 Eurocode 4: Algemene regels en regels voor gebouwen voor staal-betonconstructies
  • NEN-EN 1994-1-1 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 4: Algemene regels en regels voor gebouwen voor staal-betonconstructies
  • NEN-EN 1994-1-2 Eurocode 4: Staal-betonconstructies bij brand
  • NEN-EN 1994-1-2 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 4: Staal-betonconstructies bij brand

Eurocode 5: Houtconstructies

  • NEN-EN 1995-1-1 Eurocode 5: Algemene regels en regels voor gebouwen voor houtconstructies
  • NEN-EN 1995-1-1NB: Nationale bijlage bij Eurocode 5: Algemene regels en regels voor gebouwen voor houtconstructies
  • NEN-EN 1995-1-2 Eurocode 5: Houtconstructies bij brand
  • NEN-EN 1995-1-2 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 5: Houtconstructies bij brand

Eurocode 6: Constructies van metselwerk

  • NEN-EN 1996-1-1 Eurocode 6: Algemene regels voor gewapend en ongewapend metselwerk
  • NEN-EN 1996-1-1 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 6: Algemene regels voor gewapend en ongewapend metselwerk
  • NEN-EN 1996-1-2 Eurocode 6: Metselwerkconstructies bij brand
  • NEN-EN 1996-1-2 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 6: Metselwerkconstructies bij brand
  • NEN-EN 1996-2 Eurocode 6 - Ontwerp en berekening van constructies van metselwerk - Deel 2: Ontwerp, materiaalkeuze en uitvoering van constructies van metselwerk
  • NEN-EN 1996-2 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 6 - Ontwerp en berekening van constructies van metselwerk - Deel 2: Ontwerp, materiaalkeuze en uitvoering van constructies van metselwerk

Eurocode 7: Geotechnisch ontwerp

Eurocode 8: Aardbevingsbestendige constructies

  • NEN-EN 1998-1 Eurocode 8 - Ontwerp en berekening van aardbevingsbestendige constucties - Deel 1: Algemene regels, seismische belastingen en regels voor gebouwen
  • NEN-EN 1998-3 Eurocode 8: Ontwerp en berekening van aardbevingsbestendige constructies - Deel 3: Beoordeling en vernieuwing van gebouwen
  • NEN-EN 1998-5 Eurocode 8 - Ontwerp en berekening van aardbevingsbestendige constructies - Deel 5: Funderingen, grondkerende constructies en geotechnische aspecten
  • NEN-EN 1998-6 Eurocode 8: Ontwerp en berekening van aardbevingsbestendige constructies - Deel 6: Torens, masten en schoorstenen

Eurocode 9: Aluminiumconstructies   

Hoe blijf ik op de hoogte van de Eurocodes?

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom om de Eurocodes, raden wij u aan om u aan te melden voor de gratis Bouwmail. Meld u aan

Ook raden wij u aan om een NEN Connect licentie af te sluiten voor het pakket NEN Connect Eurocodes (meerdere pakketten beschikbaar). Zo heeft u altijd toegang tot de actuele (én ingetrokken) normen. U kunt de Eurocodes dan volledig inzien. Meer informatie

Mijn bedrijf/organisatie werkt graag mee aan de nieuwe generatie Eurocodes. Hoe kan ik meedoen?

Dat is goed om te horen. Uw inbreng/expertise is van harte welkom. Neem contact op met NEN via mb@nen.nl. Wij nemen vervolgens contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. 

Wat zijn Nationale Bijlagen

De Nationale Bijlagen (NB) zijn aanvullende documenten waarin de nationaal gemaakte keuzes zijn vastgelegd.

Het voorwoord van elk deel van de Eurocodes bevat daarom een lijst van artikelen waarin een nationale keuze is toegestaan door middel van Nationaal Bepaalde Parameters (NBP’s). Deze parameters worden bepaald op basis van voorstellen van de nationale normalisatie-instituten.

Na het afronden van de Europese norm en de publicatie van de Eurocode, worden deze NBP’s verwerkt in een 'Nationale Bijlage'. Binnen de Europese landen bestaan verschillen op het gebied van bouwregelgeving waardoor de koppeling van veiligheidsniveau aan wetgeving een nationale verantwoordelijkheid is van elk van de lidstaten afzonderlijk.

Een Nationale Bijlage is daarom in aanleg informatief, maar kan normatief worden gemaakt door deze aan te wijzen in de nationale wet- en regelgeving. Voor de herziene Eurocodes zullen de normcommissies de Nationale Bijlagen tussen 2021 en 2026 gaan herzien. Door lid te worden van een van onze normcommissies kunt u zelf een bijdrage leveren aan de uitwerking van de Nationale Bijlagen.

Wat zijn de Eurocodes voor bruggen?

Eurocode 0: Grondslagen

  • NEN-EN 1990 Eurocode 0: Grondslagen van het constructief ontwerp
  • NEN-EN 1990 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 0: Grondslagen van het constructief ontwerp

Eurocode 1: Belastingen op constructies

  • NEN-EN 1991-1-1 Eurocode 1: Dichtheden, eigen gewicht, opgelegde belastingen
  • NEN-EN 1991-1-1 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Dichtheden, eigen gewicht, opgelegde belastingen
  • NEN-EN 1991-1-3 Eurocode 1: Sneeuwbelastingen • NEN-EN 1991-1-3 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Sneeuwbelastingen
  • NEN-EN 1991-1-4 Eurocode 1: Windbelastingen
  • NEN-EN 1991-1-4 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Windbelastingen
  • NEN-EN 1991-1-5 Eurocode 1: Thermische belasting
  • NEN-EN 1991-1-5 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Thermische belasting
  • NEN-EN 1991-1-7 Eurocode 1: Buitengewone belastingen (botsing, explosie)
  • NEN-EN 1991-1-7 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Buitengewone belastingen (botsing, explosie)
  • NEN-EN 1991-2 Eurocode 1: Verkeersbelasting op bruggen
  • NEN-EN 1991-2 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 1: Verkeersbelasting op bruggen

Eurocode 2: Betonconstructies

  • NEN-EN 1992-1-1 Eurocode 2: Algemene regels en regels voor gebouwen voor betonconstructies
  • NEN-EN 1992-1-1 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 2: Algemene regels en regels voor gebouwen voor betonconstructies
  • NEN-EN 1992-2 Eurocode 2: Betonnen bruggen - Regels voor ontwerp, berekening en detaillering
  • NEN-EN 1992-2 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 2: Betonnen bruggen – Regels voor ontwerp, berekening en detaillering

Eurocode 3: Staalconstructies

  • NEN-EN 1993-1-1 Eurocode 3: Algemene regels en regels voor gebouwen voor staalconstructies
  • NEN-EN 1993-1-1 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Algemene regels en regels voor gebouwen voor staalconstructies
  • NEN-EN 1993-1-5 Eurocode 3:Ontwerp en berekening van staalconstructies - Constructieve plaatvelden
  • NEN-EN 1993-1-5 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies – Constructieve plaatvelden
  • NEN-EN 1993-1-7 Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies - Sterkte en stabiliteit haaks op het vlak belaste platen
  • NEN-EN 1993-1-7 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies - Sterkte en stabiliteit haaks op het vlak belaste platen • NEN-EN 1993-1-8 Eurocode 3: Aanvullende regels voor verbindingen
  • NEN-EN 1993-1-8 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Aanvullende regels voor verbindingen
  • NEN-EN 1993-1-9 Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies – Vermoeiing
  • NEN-EN 1993-1-9 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies – Vermoeiing
  • NEN-EN 1993-1-10 Eurocode 3: Aanvullende regels voor taaiheid en eigenschappen in dikterichting
  • NEN-EN 1993-1-10 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Aanvullende regels voor taaiheid en eigenschappen in dikterichting • NEN-EN 1993-1-11 Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies - Ontwerp en berekening van op trek belaste componenten
  • NEN-EN 1993-1-11 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies - Ontwerp en berekening van op trek belaste componenten
  • NEN-EN 1993-1-12 Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies – Aanvullende regels voor de uitbreiding van EN 1993 voor staalsoorten tot en met S 700
  • NEN-EN 1993-1-12 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies – Aanvullende regels voor de uitbreiding van EN 1993 voor staalsoorten tot en met S 700
  • NEN-EN 1993-2 Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies - Stalen bruggen
  • NEN-EN 1993-2 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies - Stalen bruggen

Eurocode 4: Staal-betonconstructies

  • NEN-EN 1994-1-1 Eurocode 4: Algemene regels en regels voor gebouwen voor staal-betonconstructies
  • NEN-EN 1994-1-1 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 4: Algemene regels en regels voor gebouwen voor staal-betonconstructies
  • NEN-EN 1994-2 Eurocode 4: Ontwerp en berekening van staal-betonconstructies – Algemene regels en regels voor bruggen
  • NEN-EN 1994-2 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 4: Ontwerp en berekening van staal-betonconstructies - Algemene regels en regels voor bruggen

Eurocode 5: Houtconstructies

  • NEN-EN 1995-1-1 Eurocode 5: Algemene regels en regels voor gebouwen voor houtconstructies
  • NEN-EN 1995-1-1 Nationale bijlage bij Eurocode 5: Algemene regels en regels voor gebouwen voor houtconstructies
  • NEN-EN 1995-2 Eurocode 5: Ontwerp en berekening van houtconstructies – Bruggen
  • NEN-EN 1995-2 NB: Nationale bijlage bij Eurocode 5: Ontwerp en berekening van houtconstructies – Bruggen

Eurocode 7: Geotechnisch ontwerp

  • NEN-EN 1997-1 Eurocode 7: Geotechnisch ontwerp - Deel 1: Algemene regels
  • NEN-EN 1997-1 NB: Nationale bijlage bij NEN-EN 1997-1 Eurocode 7: Geotechnisch ontwerp - Deel 1: Algemene regels

Eurocode 8: Aardbevingsbestendige constructies

  • NEN-EN 1998-2 Eurocode 8: Ontwerp en berekening van aardbevingsbestendige constructies - Deel 2: Bruggen

Eurocode 9: Aluminiumconstructies

NEN Bouwmail

Blijf op de hoogte van nieuws in de bouwsector: van normen en trainingen tot wet- en regelgeving

Nieuws

Ander nieuws

Laatste commentaarmogelijkheid nieuwe generatie Eurocode 7 Geotechniek

Wil je meedenken over deze Eurocode Geotechniek en de Nationale Bijlage? Lees hier hoe dat kan.


In het magazine 'Bouwkwaliteit in de Praktijk' nr. 3-2022 staat een artikel over de herziening van de Eurocodes. Lees het artikel hier.


Last June 2022, for the first time in a long time, CEN/TC 250/SC 7 has held a fysical 3 day-meeting in Malta.

The Maltees minister for Public Works and Planning, Stefan Zrinzo Azzopardi, paid the committee members (including the Maltees representative in SC7, Adrian Mifsud) a visit. Mr. Azzopardi stresssed the international importance of the use of the Eurocodes.

Many thanks to BICC for hosting this meeting!

Scroll to top